Oranje Buiten

Het verhaal van… Oranje Buiten

Vijf jaar geleden, op een mooie dag in maart, fietste Arnoud met z’n vrouw en zoon over de Dorpsstraat in Zwaag met een missie: kijken naar het nieuwe strandpaviljoen van Hoorn…

Enkele dagen daarvoor werd hij namelijk door Bas Pronk van Outdoor Hoorn gevraagd of hij interesse had in het openen van een horecagelegenheid aan het Markermeer, op het braakliggende terrein van Ooms. De huidige portocabin ten behoeve van het project Bangert-Oosterpolder kwam leeg te staan en kon op korte termijn gebruikt worden als horecapand. En dat had direct de nieuwsgierigheid van Arnoud gewekt.

Dus gingen ze met z’n drieën op weg om het pand te bezichtigen. Heel vreemd om een kantoorkeet in gedachten om te vormen naar een horecazaak. Voor Arnoud niet: hij zag het helemaal voor zich, hij had de bar al geplaatst, het meubilair ingedeeld en de keuken ingericht. Enthousiast fietsten ze verder naar de locatie waar het “pand” naartoe zou worden verplaatst: het Markermeer aan de oostkant van Hoorn waar de contouren van een nieuwe haven waren aangelegd. Het was een zonnige dag, dus zittend op een verdwaalde stoel met een meegebracht flesje wijn mijmerden ze hoe het zou kunnen zijn. Een terrasje aan het water met een strandgevoel, dat zou toch uniek zijn! Het zaadje was gepland.

Arnoud twijfelde geen seconde meer en ging de samenwerking met Ooms aan. De portocabin werd verplaatst en de verbouwing kon beginnen. Welke naam moest het krijgen? Diverse namen passeerden de revue, maar uiteindelijk combineerden ze “Buiten” (buiten de stadsgrenzen, lekker buiten zijn, etc.) met “Oranje”. Het Oranjegevoel zat er bij Arnoud nog altijd in aangezien hij eerder met veel plezier als lakei bij het Koninklijk Huis gewerkt had.

In augustus 2013 is er een prachtige bar gebouwd, de keuken ingericht en ging Arnoud op zoek naar passend meubilair. Aangezien vanaf het begin al vast stond dat het een tijdelijk project zou worden i.v.m. het bestemmingsplan van de gemeente, konden de investeringen niet al te hoog worden. Daarom struinde Arnoud de Westfriese Beurs, Noppes en andere tweedehandszaken af. Binnen ontstond een ratjetoe van gebruikt meubilair en diverse hints naar het Koninklijk Huis. Het typische Oranje Buiten-gevoel was geboren!

Vanaf dat moment was Oranje Buiten klaar voor de ontvangst van gasten. In september werd het eerste feest gehouden en was het nog even spannend of de bodem van de portocabin de hoeveelheid hossende mensen zou houden… daarvoor had er immers slechts een aantal bureaus met een handjevol medewerkers gestaan. De herfst en winter gingen voorbij en af en toe vonden mensen Oranje Buiten voor een feestje of een hapje eten.

Al in maart van 2014 diende zich een prachtige warme lentedag aan. Oranje Buiten was open en een handjevol medewerkers stond klaar voor de ontvangst van de eerste gasten. Wat werden ze verrast toen er plotseling een invasie op de dijk leek te ontstaan! Tientallen mensen “ontsnapten” uit de stad en kwamen genieten op het heerlijke terras. Vanaf dat moment was de potentie van Oranje Buiten duidelijk. Arnoud z’n ideeën draaiden op volle toeren: hij liet … kuub zand storten, zocht op Marktplaats naar bruikbare windschermen en hij kocht meer (tweedehands) buitenmeubilair om het terras uit te breiden.

In de lente en zomer van 2014 ontdekten nog veel meer mensen de (gast)vrijheid van Oranje Buiten en werden er ook volop boekingen gedaan voor feesten, partijen en bruiloften. Samen met Bas Pronk werden ook regelmatig zeer geslaagde bedrijfstuitjes georganiseerd. Redenen genoeg voor Arnoud om na te denken over de toekomst. Samen met medewerker van het eerste uur, Ruben Ariëns, klusten ze erop los. Ook Ooms Bouw was enthousiast en heel blij met haar nieuwe “bewoners”.
Toen in 2015 duidelijk werd dat Arnoud langer kon blijven, besloot hij de tenten die als beschutting dienden, te vervangen door een robuuste overkapping. Deze overkapping moest ervoor zorgen dat alle feesten en partijen in ons wisselvallige land gewoon door konden gaan en het feest van de gasten niet in het water hoefde te vallen. Deze overkapping bouwde Arnoud zelf, samen met bevriende timmerlieden en eigen personeel, in februari 2016. Binnen één maand stond er een volwaardig bouwwerk dat storm en regen kon weerstaan.

Sindsdien wordt Oranje Buiten ieder jaar een beetje mooier, efficiënter en populairder. Wensen die gasten het ene jaar uitspreken, worden het jaar erna zoveel mogelijk vervuld. Inmiddels is Oranje Buiten een begrip in Hoorn en genieten ook mensen van buiten Hoorn van een dagje “Oranje”. Er is volop parkeergelegenheid en je hoeft niet ver te rijden voor een heus strand- en vakantiegevoel. Dit gevoel wordt versterkt door de palmbomen en parasols die op het hele terrein beschutting geven. Daarnaast is er inmiddels een haven voor plezier- en huurjachten verrezen waardoor de gasten zich in St Tropez wanen. In 2018 is een tweede overkapping gebouwd waar ook tijdens de wintermaanden heerlijk gegeten kan worden. Vanaf komende winter is het mogelijk om bij Oranje Buiten te kaas- en vleesfonduen met vrienden of familie.

Veel scholieren, studenten en horeca-vakmensen hebben Oranje Buiten ook als werkgever gevonden. Arnoud heeft inmiddels 9 vaste medewerkers en 50 seizoen krachten in dienst. Samen vormen ze een hechte groep collega’s waarvan een groot aantal ieder jaar met veel plezier terugkomt. Nieuwe teamleden worden met enthousiasme verwelkomd en ingewerkt. Op drukke dagen kunnen zij gezamenlijk meer dan 500 gasten op de typische Oranje Buiten-manier bedienen en het naar de zin maken.
Vóór het volgende seizoen (2019) zal de keuken een complete make-over krijgen en komt er een nieuwe uitgiftebar voor het strand. De gasten gaan dit merken doordat ze nog efficiënter bediend zullen worden en de koks kunnen met meer plezier en gemak aan het werk.
Nooit had Arnoud gedacht dat er zoiets moois zou kunnen groeien uit het idee om een stuk braakliggend grond wat aantrekkelijker te maken. Heel blij is hij met de prachtige plek die Oranje Buiten is geworden en met alle gasten en medewerkers die hem elke dag weer voldoening en blijdschap geven!